Maria Louisastraat

Maria-Louisestraat

1900
Woning en schilderswerkplaats,
Maria Louisastraat 10-12, Leeuwarden

Op de spitse hoek van de Maria Louisastraat en de Verkorteweg liet de Leeuwarder schildersbaas Klaas Willem Wits in 1900 een opvallende woning en een werkplaats neerzetten. Opvallend door de rijke rolwerkgevels in neorenaissance trant, een late echo van het werk van de Leeuwarder renaissance kunstenaar en architect Hans Vredeman de Vries.

De fraaie locatie leende zich voor situering van het woongedeelte op de hoek. De woning heeft een samengestelde plattegrond met een vierzijdige hoekuitbouw en maakt met een hoge rolwerkgevel front naar de Maria Louisastraat. Het smalle bedrijfsgedeelte erachter loopt met een knik door van de Maria Louisastraat tot aan de Verkorteweg en heeft aan beide straten een identieke kleine maar volwaardige rolwerkgevel. Voor het onderscheid tussen de verschillende bouwdelen voorzag de architect de woning van een dak met leidekking en de werkplaats van een (goedkoper) pannendak.

In een boogtrommel boven een van de woningramen is het bouwjaar 1900 in sierlijk schilderwerk aangebracht. Het pand is in 1932 voorzien van winkeletalages door de Leeuwarder architect G.A. Heldoorn.